Întâlnirea Trump-Putin nu este iminentă, pe măsură ce primele discuții SUA-Rusia privind Ucraina se încheie la Riad
Negocierile dintre Rusia și Statele Unite, conduse de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Marco Rubio, s-au încheiat marți la Riad, Arabia Saudită.
Discuțiile bilaterale au durat aproximativ 4,5 ore și, potrivit consilierului principal al liderului rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, „au decurs bine”.
„A fost o conversație foarte serioasă pe toate subiectele pe care am dorit să le abordăm”, a declarat Ușakov jurnaliștilor după întâlnire, potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti.
Viitorul Ucrainei și excluderea Kievului
Pe agenda discuțiilor s-a aflat viitorul Ucrainei, țară în care Rusia poartă un război la scară largă de trei ani. În ciuda importanței subiectului, Ucraina nu a fost invitată să participe la negocieri, ceea ce a stârnit reacții critice din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit lui Ușakov, cele două părți au convenit să ia în considerare interesele reciproce și să avanseze relațiile bilaterale, urmând să lucreze la organizarea unei întâlniri între liderii lor. Cu toate acestea, o întâlnire între președinții Vladimir Putin și Donald Trump este puțin probabilă să aibă loc săptămâna viitoare, deoarece „este nevoie de muncă intensivă” înainte de un astfel de summit, a declarat consilierul rus.
Pași diplomatici și reacția SUA
Departamentul de Stat al SUA a numit întâlnirea „un pas important înainte”, subliniind că Lavrov și Rubio au convenit să formeze echipe de negociere la nivel înalt pentru a discuta despre o soluționare a războiului din Ucraina „cât mai curând posibil, într-un mod durabil și acceptabil pentru toate părțile”.
„Statele Unite vor să pună capăt violențelor și își folosesc influența globală pentru a aduce țările împreună”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, după discuții.
În plus, Washingtonul și Moscova au convenit să stabilească un mecanism de consultare pentru a aborda „punctele de tensiune” din relațiile bilaterale, având ca scop normalizarea activității misiunilor diplomatice și stabilirea unei baze pentru cooperare în domenii de interes geopolitic și economic reciproc.
Implicații economice și noi tensiuni
După discuțiile bilaterale, negociatorul rus Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a declarat pentru Reuters că oficialii americani și ruși au avut discuții separate privind cooperarea economică viitoare, inclusiv despre prețurile globale la energie.
Între timp, la scurt timp după încheierea discuțiilor de la Riad, la Kiev a fost emisă o alertă de raid aerian, iar autoritățile locale au anunțat amenințarea unor rachete balistice rusești în apropierea capitalei ucrainene.