Reducerea dobânzii de către BCE în octombrie

Răcirea inflației deschide ușa pentru o reducere a dobânzii de către BCE în octombrie

Atenția factorilor de decizie se îndreaptă de la inflație către creștere economică, pe măsură ce șomajul începe să crească.

Atât Franța, cât și Spania au raportat vineri o scădere bruscă a inflației în septembrie, oferind Băncii Centrale Europene (BCE) mai multă libertate pentru a reduce din nou costurile de împrumut la următoarea întâlnire din octombrie.

Semnalele îngrijorătoare pentru economia zonei euro sugerează că aceasta are nevoie din ce în ce mai mare de măsuri de relaxare, sub forma unor rate mai mici ale dobânzii, care ar face investițiile mai ieftine și ar stimula consumul.

Ultima dintre aceste semnale a venit vineri, când Germania — cea mai mare economie din Europa — a raportat că numărul persoanelor fără loc de muncă a atins cel mai ridicat nivel din aproape patru ani. Sondajele de afaceri recente — în special indicele PMI (Purchasing Managers Index) al S&P Global pentru septembrie — au sugerat că economia germană a intrat în recesiune și că economia zonei euro s-a oprit.

Perspective economice în declin

“PMI-urile au subliniat riscurile de scădere, iar o inflație scăzută la începutul săptămânii viitoare ar putea înclina majoritatea din Consiliul Guvernatorilor în favoarea unei alte reduceri încă de la întâlnirea din octombrie,” a declarat analistul de la Nordea, Jan van Gerich, într-o notă adresată clienților.

„Stagnarea economică din Germania pare să fi continuat”, a spus Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania în raportul său lunar. „Producția a scăzut la începutul trimestrului trei, consumul privat nu a dat semne de redresare și indicatorii principali devin din nou mai slabi.”

Anterior, datele publicate de agenția statistică din Franța au arătat că rata inflației a scăzut la 1,5% în septembrie — cel mai scăzut nivel din iulie 2021. În Spania, inflația a încetinit la 1,7%, de la 2,4% în august. Atât datele din Franța, cât și cele din Spania au fost mult sub așteptările analiștilor de 1,9% și, evident, sub ținta pe termen mediu a BCE de 2%.

Scăderi de prețuri și slăbirea pieței muncii

Prețurile de consum au scăzut, de asemenea, de la o lună la alta în ambele țări, datorită în principal scăderii prețurilor la energie. Prețurile petrolului, un factor important în dinamica inflației pe termen scurt, au scăzut în ultimele săptămâni la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, ca răspuns la semnele de slăbiciune economică din Statele Unite, China și Europa.

Cu toate acestea, BCE încă se așteaptă ca inflația să revină peste țintă în ultimele trei luni ale anului. Eurostat va publica marți datele preliminare privind inflația din zona euro pentru septembrie.

Economistul Bert Colijn de la ING a declarat într-o notă că atenția BCE se îndreaptă acum de la preocupările legate de inflație către modul de susținere a creșterii economice.

„Pentru BCE, acest lucru înseamnă că presiunea de a reduce rapid ratele dobânzilor de la nivelurile restrictive actuale va crește,” a spus Colijn.

După reducerea ratei dobânzii de către bancă la începutul acestei luni, cei mai mulți se așteptau ca BCE să aștepte până în decembrie înainte de a face o altă mișcare, având în vedere că aceasta ar coincide cu următoarea actualizare a prognozelor pentru creștere și inflație. Cu toate acestea, unii — cum ar fi guvernatorul Băncii Portugaliei, Mario Centeno — au îndemnat BCE să mențină opțiunile deschise, având în vedere situația economică în schimbare.

Perspective sumbre pentru piața muncii

Piața muncii din zona euro, care a rămas în mare parte rezistentă la problemele economice provocate de invazia Ucrainei de către Rusia, începe să dea semne de slăbiciune. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în întreaga regiune; în timp ce în Germania, numărul ajustat sezonier al șomerilor a crescut cu 17.000 în această lună, ajungând la 2,8 milioane, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lui 2020.

Industria germană de manufactură se confruntă cu o combinație de prețuri ridicate la energie și concurență din străinătate, în special din China. La începutul lunii septembrie, producătorul auto de renume Volkswagen a anunțat că ia în considerare închiderea unei fabrici în Germania — o mișcare fără precedent în istoria sa de 87 de ani. Speranțele de creare de locuri de muncă în industriile emergente au primit și ele o lovitură, după ce producătorul de cipuri Intel a pus pe pauză planurile pentru o fabrică masivă în orașul Magdeburg din estul Germaniei.

„Redresarea consumului ar putea stagna dacă piața muncii se răcește și mai mult,” a declarat Marc Schattenberg de la Deutsche Bank Research, deși a notat că ocuparea forței de muncă continuă să fie în ușoară creștere. Totuși, trebuie menționat că datele privind ocuparea forței de muncă în Germania au un decalaj de două luni față de datele privind șomajul.

Aceste evoluții tensionează situația economică din zona euro, sporind probabilitatea ca BCE să acționeze pentru a stimula economia prin reducerea dobânzilor în luna octombrie.

Leave a Reply

Recent Post