Oligarhii ruși continuă să își mențină stilul de viață luxos

 

În anii trecuți, dacă voiai să întâlnești un oligarh rus, trebuia să mergi în sud-estul Franței, pe Côte d’Azur. Chiar și acum, în timp ce războiul din Ucraina continuă, puține lucruri s-au schimbat, deși s-ar putea să fie necesar să cauți puțin mai mult.

„Nu l-am mai văzut pe Roman Abramovich de ceva vreme”, a declarat un angajat al restaurantului de lux Le Rocher din Antibes, unde fostul proprietar al Chelsea FC era văzut deseori alături de gărzile sale de corp, până când autoritățile franceze i-au confiscat vila în aprilie 2022. „Dar chiar dacă ar fi fost aici, nu v-aș spune”, a adăugat angajatul, care a preferat să rămână anonim, cu un zâmbet complice.

Oficial, prietenii cei mai norocoși ai lui Vladimir Putin par să fi dispărut din Europa. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană a adoptat legi pentru a interzice accesul rușilor influenți în cercurile de afaceri, pentru a îngheța activele financiare, a confisca vile și a lua în posesie iahturi de lux.

Cu toate acestea, dacă întrebi managerii de hoteluri, restauratorii sau persoanele care închiriază ambarcațiuni pe străzile pline de palmieri din Côte d’Azur, aceștia vor spune că rușii continuă să vină. În această zonă există un sistem bine pus la punct care le permite oligarhilor să își mențină stilul de viață luxos și să evite efectele sancțiunilor internaționale. Aproximativ 30.000 de persoane care vorbesc limba rusă locuiesc în orașe precum Villefranche, Antibes, Cannes, St. Tropez și Monaco.

Această situație se datorează, în parte, complexității aplicării regimului de sancțiuni. Franța a înghețat aproximativ 50 de proprietăți deținute de ruși aflați pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, iar majoritatea acestora sunt situate pe Riviera Franceză. În aprilie, doi ruși proeminenți — Mihail Fridman și Piotr Aven — au contestat decizia UE de a-i sancționa și au câștigat, făcând un pas spre recuperarea drepturilor asupra vilelor lor din St. Tropez și La Turbie. Chiar dacă o proprietate a fost confiscată de autorități, acest lucru nu împiedică proprietarul să o întrețină sau să invite oaspeți; singura restricție este vânzarea acesteia.

Deși asociațiile juridice și proprietarii de imobile au contestat regulile la Curtea de Justiție a UE, autoritățile judiciare locale se confruntă cu dificultăți în aplicarea regulilor în continuă schimbare. Un judecător de investigație din sudul Franței a declarat, sub protecția anonimatului, că este extrem de complicat să se stabilească cine se află în spatele companiilor, fundațiilor sau trusturilor implicate. „De cele mai multe ori, singura modalitate de a obține dovezi clare este să facem percheziții în aceste case în căutarea unor informații mai precise”, a spus acesta.

Ministerul de Finanțe din Franța, responsabil cu implementarea sancțiunilor printr-o echipă specială, a refuzat să comenteze situația. Cu toate acestea, în ciuda numeroaselor pachete de sancțiuni, unii politicieni pun la îndoială eficiența acestora.

Un oficial de rang înalt din Ministerul Finanțelor din Franța, care a lucrat la implementarea sancțiunilor, a explicat că UE nu este pregătită pentru aplicarea unui astfel de regim extins de sancțiuni. „Intrăm într-o eră a industrializării sancțiunilor — și UE nu a fost construită pentru acest scop, nu este în ADN-ul nostru”, a spus el, adăugând că normele pe care le dezvoltă Uniunea nu sunt suficient de puternice.

Totul se rezumă la bani

Côte d’Azur rămâne o destinație de top pentru rușii bogați pentru că, de-a lungul timpului, regiunea a acceptat cu brațele deschise banii acestora, ignorând sursa acestora, a declarat Éric de Montgolfier, fost procuror de stat din Nisa. „Această regiune este definită de banii altora; era un pământ de țărani înainte ca turiștii bogați să se stabilească aici”, a spus de Montgolfier, adăugând că zona a fost coruptă la toate nivelurile.

„Toată lumea știe că banii nu au miros, așa că atâta timp cât rușii au înțelepciunea de a rămâne discreți, nu au nimic de temut pe Riviera”, a concluzionat el.

Leave a Reply

Recent Post