Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, ia în considerare o schimbare semnificativă a doctrinei sale nucleare, care ar putea crește probabilitatea utilizării armelor nucleare în anumite condiții. Această posibilitate a fost menționată de Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare a Camerei inferioare a parlamentului rus, în contextul escaladării provocărilor și amenințărilor percepute la adresa Moscovei. Deși detaliile specifice nu au fost încă stabilite, Kartapolov a indicat că este posibilă ajustarea momentului deciziei de utilizare a armelor nucleare, în funcție de nivelul amenințărilor .
Actuala doctrină nucleară a Rusiei, stabilită prin decretul lui Vladimir Putin în 2020, prevede că armele nucleare pot fi folosite ca răspuns la un atac nuclear sau la utilizarea altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Rusiei sau a aliaților săi. De asemenea, doctrinei actuale îi permite utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac convențional care amenință existența statului rus . În această doctrină nu sunt specificate clar circumstanțele care ar justifica un astfel de răspuns, ceea ce oferă Kremlinului o anumită flexibilitate în interpretare.
Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, și a readus în discuție posibilitatea modificării doctrinei nucleare a Rusiei. Într-o serie de declarații recente, Putin a semnalat că, deși Rusia nu intenționează să folosească arme nucleare pentru a asigura victoria în Ucraina, nu exclude ajustarea doctrinei nucleare, în special în contextul dezvoltării de către adversarii Rusiei a unor dispozitive nucleare cu randament scăzut .
Această discuție are loc în contextul modernizării continue a arsenalelor nucleare de către Rusia și Statele Unite, precum și a expansiunii rapide a arsenalului nuclear al Chinei. În timp ce arhitectura de control al armelor din perioada Războiului Rece s-a erodat, riscul unei noi curse a înarmărilor a crescut semnificativ. În același timp, Statele Unite iau în considerare desfășurarea mai multor arme nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea Rusiei, Chinei și altor potențiali adversari .
Deși Rusia s-a arătat deschisă discuțiilor cu Statele Unite privind controlul armelor, a subliniat că acestea ar trebui să facă parte dintr-un dialog mai amplu care să includă securitatea europeană și viitorul Ucrainei. În acest context, orice modificare a doctrinei nucleare a Rusiei ar putea avea implicații profunde nu doar pentru conflictul din Ucraina, ci și pentru stabilitatea strategică globală.